HPC keskus osales konverentsil „Tööstuse äriplaan 2023“

November 21, 2022 / Internal News
asd

Tallinna Sadama kruiisiterminalis toimus 16. novembril 2022. a konverents “Tööstuse äriplaan 2023”, mis tõi kokku Eesti tööstusettevõtete juhid ja liidrid. Kõigil konverentsil osalejatel oli võimalus külastada ka TÜ HPC keskuse esitlusboksi.

Tihti arvatakse ekslikult, et superarvuti on pelgalt teadlaste ja ülikoolide tööriist. Tegelikult on TÜ arvutusressursid avatud ka ettevõtetele ja avalikule sektorile. Kaasajal rakendatakse kõrgjõudlusega andmetöötlust ehk HPC-d laialdaselt kõikides majandusharudes, kus tegeldakse andmeanalüüsiga. HPC lahendused on asendamatud näiteks sellistes valdkondades nagu tootearendus, robootika, andmekaeve, masinõpe, kliendiandmete analüüs ja videoklippide renderdamine.

TÜ HPC keskus pakub andmetöötluse terviklahendust, mis hõlmab ligipääsu superarvutile, kasutajatuge ja andmete hoiustamist. Teenus on turvaline, sobides ka tundlike andmete töötlemiseks. Mahukamate projektide puhul on võimalik kasutada Euroopa kiireima superarvuti LUMI võimsust. Arvutuskeskuse võimsate arvutisüsteemide abil on ettevõtetel võimalik kiirendada innovaatilist arendustegevust, parandada konkurentsivõimet ning vähendada kulusid.

Väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete jaoks on enda HPC süsteemi arendamine kulukas, kuid pilvepõhiste HPC teenuste kasutamine pole üldjuhul kuigi kallis. Sel juhul ei tule maksta terve arvutifarmi eest, vaid üksnes selle ressursi eest, mida kasutati. Just praegu tuleks Eesti ettevõtetel tõsiselt kaaluda HPC võimalusi, et luua ja pakkuda konkurentsivõimelisi tooteid ja teenuseid. TÜ HPC keskus saab selleks kaasa aidata nii tehnilise võimekuse kui ka eksperttoega.